top of page

Als je hoort: 'Ik ga naar het buitenland'

Bijgewerkt op: 10 dec. 2018


Zit je net met je vrienden te eten, roept een van hen doodleuk dat hij in zijn tussenjaar naar het buitenland wilt. Waar de rest geschrokken reageert, kun jij rustig blijven. Want jij denkt: wat een goede keus.


Zolang ze maar met ‘EF’ gaat natuurlijk, want dan weet je: dan komt het wel goed.


Goede naam De letters EF staan voor Education First, en dat moet je toch een gerust gevoel geven: hij bivakkeert geen jaar op een onbewoond eiland met maandelijkse schuimparty’s. EF gaat over leren, over ervaren, je horizon verbreden en wereldwijd vrienden maken. Een tussenjaar voor, tijdens of na de middelbare school of een vervolgopleiding geeft hem de ruimte om na te denken over zijn toekomst en een plek te vinden op deze wereld vol belangrijke keuzes.


‘Gap’… is dat niet een gat? Ja, dat klinkt prachtig, horen we je denken, maar het is toch een tussenjaar, een gap year. Dat klinkt als een soort gat. Mis. Gap year klinkt misschien inderdaad zo, maar een goedgevuld tussenjaar biedt juist een kans op onvergetelijke ervaringen die een toekomst juist vorm geven. Kort gezegd, en daar houden we van, zijn er vier goede redenen om enthousiast te worden over een tussenjaar.


1. Je leert een taal vloeiend spreken. Nergens leer je een vreemde taal sneller dan door ‘m de hele dag te spreken. Niet alleen ter plaatse heel handig, maar het is ook gebleken dat meertalige mensen meer verdienen, gezondere hersenen hebben en populair zijn op de arbeidsmarkt. Pak aan.


2. Het kan bepalend zijn voor je toekomst. Een school- en studietunnel kan soms behoorlijk donker zijn. Een nieuwe wereld, nieuwe mensen en een nieuwe taal kunnen letterlijk en figuurlijk verlichting brengen. Je leert jezelf beter kennen en misschien geef je je toekomst wel een draai die je eerder nog niet had bedacht.


3. Je verbreedt je horizon. Door in een ander land nieuwe gewoontes op te bouwen (hier is de bakker, daar is de sportschool, daar is.. de kroeg) kom je los uit je oude patronen. En dat biedt ruimte.


4. Je leert allerlei nieuwe vaardigheden. Een tussenjaar kun je vullen met studeren, maar ook (gedeeltelijk) met reizen, of met vrijwilligerswerk. Elk onderdeel doet een ander beroep op je (sociale) vaardigheden, of je leert nieuwe. Door ergens op te focussen, zoals studeren of werken voor een goed doel, weet je zeker dat jouw gap year allesbehalve een gat op je cv wordt.

Alles over een tussenjaar en EF-ervaringen van studenten vind je hier.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page