top of page

Hoe doorloop jij jouw sollicitatie succesvol?

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2019


“Let op dat je bij het solliciteren weet waar je eigen krachten en talenten liggen.” Dit is een van de tips die loopbaanpsycholoog Sandy van Aert geeft. Sandy heeft bijna 12 jaar ervaring in de arbeids- en organisatiepsychologie. Zij deelt 5 stappen om een sollicitatie succesvol te doorlopen.


Stap 1

"Zorg dat je tijdens het gesprek super concrete voorbeelden hebt. Maak deze met behulp van de STAR-methode. Als luisteraar moet ik het voorbeeld voor mij kunnen zien. Alsof een film zich scène voor scène voor mijn ogen afspeelt. Durf jouw voorbeeld te tonen en durf daarmee kleur te bekennen, zodat jij je onderscheidt. Het gaat om eerlijk zijn en dat is niet arrogant! Je kunt het ook omdraaien: je gunt de ander de kans om te zien wie jij bent. En dat is iemand die wij nodig hebben."


Stap 2

"Stel vragen, zodat het een wederzijdse verkenning wordt. Een vacaturetekst is vaak te kort om de organisatie echt goed te leren kennen. Door vragen te stellen ontdek jij meer informatie plus je toont interesse, wat heel prettig is voor de luisteraar. Een paar voorbeelden:

  • 'Stel, ik kom hier te werken. Hoe is het team opgebouwd waarin ik kom te werken? Zijn dat allemaal starters of mensen die er al 20 jaar werken?'

  • 'Misschien een brutale vraag, maar mag ik een kijkje nemen op de eventuele toekomstige werkplek? Ik ben zo benieuwd en nieuwsgierig.' Dat straalt alleen maar enthousiasme uit!

  • Vraag meer door over de functie. Er zijn altijd zaken die niet in de vacature staan vermeld. Aan wie leg ik verantwoording af? Hoe zijn de taken verdeeld binnen de functie? In welke richting ontwikkelt zich deze afdeling? Zo ontstaat er vaak een heel leuk gesprek dat gelijkwaardig is, waardoor je ook veel meer indruk maakt. Overigens kan je door het stellen van veel vragen ook beter beoordelen of die baan goed bij je past. Net zoals wanneer je een date hebt met iemand wat ook van beide kanten komt."


Stap 3

"Zorg dat je helder hebt wat je wilt overbrengen. Je wilt natuurlijk dat zij iets weten over jouw motivatie en dat zij jouw sterke kanten kennen. Wanneer de interviewer zelf teveel praat, mag je best ingrijpen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dat klinkt allemaal hartstikke interessant en ik denk dat dat goed bij mij matcht. Mag ik eens vertellen waarom?’ Dan neem je het gesprek over, zonder dat je als vervelend wordt ervaren. Als je dit niet voorbereidt, stap je de deur uit zonder iets nuttigs te hebben gezegd. Je kunt dan soms afgewezen worden vanwege gebrek aan motivatie en dat wil je niet."


Stap 4

"Zoek je gesprekspartners op Google of LinkedIn. Hierdoor krijg je een goede indruk en weet je beter met wie je praat. Als het goed aanvoelt, kan je hier vervolgens in het gesprek een linkje mee maken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik heb vooronderzoek gedaan, want ik wilde mij goed voorbereiden. Toen zag ik dat u daar en daar heeft gewerkt, wat grappig want..’ Zo toon je interesse in de ander en laat je zien dat je je goed voorbereid hebt."


Stap 5

"Koppel tijdens het gesprek subtiel je kwaliteiten. Dus bereid je goed voor en zorg dat je een haakje hebt."


Wil je meer advies van Sandy over solliciteren of over carrièrekeuzes? Meld je dan aan voor een coachingsessie met haar!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page