top of page

Ontdek jouw MBTI-stijl

Bijgewerkt op: 28 feb. 2019


Er bestaan verschillende MBTI-stijlen. De stijl zegt wat over jouw persoonlijkheid. Paul Meijer is expert in adviesvaardigheden en medeauteur van het boek 'Adviseren als Tweede Beroep' waarin op deze MBTI-stijlen dieper in wordt gegaan. In een kort interview legt Paul uit welke stijlen er zijn en wat hun uitdagingen zijn.


Wat houdt de MBTI in?

"Elk MBTI type heeft kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en blinde vlekken of allergieën. Op zoek naar een droombaan kan iemand bijvoorbeeld te weinig concrete doelen stellen, dream on, of bijvoorbeeld te weinig lef hebben, think big. De MBTI-test kan helpen om een precieser beeld te krijgen van de eigen kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en blinde vlekken. De MBTI-test kan op een goede manier confronterend zijn en aangeven wat de comfortzone is die men liever niet verlaat. Helaas of gelukkig, het is maar net hoe je het bekijkt, liggen droombanen bijna altijd buiten de comfortzone. Per stijl - dat woord gebruik ik liever dan het stereotyperende woord ‘type’ – ga ik in op de vraag: Wat zijn je uitdagingen? Hoe kom je uit je comfortzone? Iedereen is een combinatie van stijlen."


Welke MBTI-stijlen zijn er te onderscheiden?

"Extraverte stijl houdt van uitdagingen. Houdt van vallen en opstaan. Rem jezelf vooral niet af. Denk echter wel strategisch, maak een stappenplan, bereid een gesprek voor, mocht je dat nog niet doen. Wees dus niet te impulsief.


Introverte stijl kan te lang wachten om in actie te komen. Pas op met teveel uitstellen en zorg dat je niet te solistisch en bedachtzaam overkomt. Laat zien hoe je in actie bent gekomen in het verleden om anderen in beweging te brengen.


Zintuiglijke stijl kan te nuchter en gedetailleerd doen. Probeer groot te denken en durf een (beredeneerde) sprong in het ongewisse te wagen. Laat voorbeelden zien van hoe je jouw praktische kant goed hebt verbonden met toekomstvisie van een organisatie.


Intuïtieve stijl kan meegesleept worden door de eigen grootse vergezichten. Prima, maar laat zien hoe je de eigen visie checkt. Dus doe een reality check. En doe je huiswerk: zorg dat je niet vaag overkomt. Stel je voor dat je tegenover een wat sceptisch gehoor moet pitchen.


Denkende stijl kan koel en gereserveerd doen. Of teveel de eigen slimheid willen laten zien. De uitdaging is om wat meer te houden van irrationele processen. Trek niet te snel een conclusie. Alles heeft een geschiedenis, ook zaken die op het eerste gezicht onverstandig of zelfs dom lijken.


Voelende stijl kan té empathisch zijn. Laat zien dat je goed besluiten kunt nemen, ook wanneer die jou pijn doen. En als het moet dat je in het verleden ook snel besloot.

Vraag niet alleen naar de werksfeer maar ook naar organisatiestrategie, targets etc.


Plannende stijl is lekker handig bij – het heet niet voor niets – loopbaanplanning. Laat zien dat je geen control freak of agenda bitch bent, tenzij je dat wel graag bent en dat nu juist de essentie van de nieuwe baan is, en goed kunt omgaan met andersdenkenden, zoals collega’s die zich niet aan planningen houden. Je helpt hen bij wat voor jou vanzelfsprekend is.


Waarnemende, improviserende stijl kan te makkelijk uitstellen en opdrachtgevers zenuwachtig maken: wanneer levert hij of zij nu? Stel jezelf deadlines en maak daarover afspraken met collega’s die je eraan mogen houden. Laat zien hoe je in het verleden projecten ook tot een goed einde hebt gebracht. Je houdt er immers meer van om nieuwe projecten op te starten dan oude projecten goed af te ronden." 


Geïnteresseerd in een zelf-test? Doe dan hier de MBTI-test.


Behoefte aan professionele coaching van Paul die jou hier verder inzicht in geeft? Vraag een 1-op-1 coaching sessie aan!


Meer weten over de MBTI-stijlen? Lees dan het boek 'Adviseren als Tweede Beroep, 4e herziene druk, Hannah Nathans e.a.'. Hier vind je vanaf pagina 372 een handige samenvatting van de kenmerken van elke stijl.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page